TRAFİK ve İŞ KAZALARI

Ferda Sevim Hukuk Bürosu, ölümlü veya yaralamalı iş kazaları veya trafik iş kazaları sonucunda ortaya çıkan maddi ve manevi zararları tazmini amacıyla mağdurlar adına açılan tazminat davaları ile SGK tahkikatı ve maaş bağlama işlemleri dahil olmak üzere her aşamada müvekkillerine hukuki yardımda bulunmaktadır.

İş kazası, işçinin işverenin gözetimi altında bulunduğu sırada işyerinde veya işyeri dışında, işverenin herhangi bir faaliyetinin yürütüldüğü durumda, kısaca, işçinin işveren menfaatini yürüttüğü herhangi bir faaliyet sebebiyle, işverenle bağlantısı kurulabilen bedeni hasarlar, meslek hastalıkları, işyerinden kaynaklanan bulaşıcı hastalıklar, işçinin işveren faaliyet sebebiyle trafik kazası geçirmesi kişinin sağlığına müdahale olarak düşünülün tüm durumlar iş kazasıdır. İş kazası tazminatlarında avukat vasıtası ile yürütülen dosyalar kısa zamanda ve istenen hedefe (tazminat ve ceza boyutu) en yakın olarak sonuçlandırılır. Ofisimiz iş kazası konusunda uzman avukatlarıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki müvekkillerine hukuki yardım ve destek vermektedir.

Bir iş kazası gerçekleştiğinde işçinin; polise, doğrudan savcılığa, hastanede tedavi görüyor ise hastane personeli veya hastane polisine, bölgedeki zabıtaya bilgi vermesi gerekmekte ve olayın bir iş kazası olduğunu kayıtlara yansıtılması için beyanda bulunması gerekmektedir. İşverenin ise doğrudan kolluk kuvvetleri ve bölgede bulunan SGM (Bölge Sosyal Güvenlik Müdürlüğü) ye bildirim yükümlülüğü vardır. Sonuç olarak iş kazalarında öncelikle olayın SGK tarafından iş kazası olduğunun tespiti gerekmektedir. Kaza sonrası iş kazası bildirim tutanağı tutulması olayın seyrini olumlu yönde etkilerken ayrıca bildirim aşamasında da kazazede lehine büyük bir avantaj olur. İş kazası geçiren işçi öncelikle iyileşme sürecine önem vererek iş kazası alanında uzman bir avukat ile yasal hakkını aramalıdır.

Yaralamalı iş kazaları dosyalarında, SGK tarafından olayın iş kazası olarak tespit edilmesi halinde, kişi ikametgahının bulunduğu bir hastaneye sevk edilir. SGK tarafından tespit edilen maluliyet oranı %10’un üzerinde çıkması halinde işçiye iş göremezlik geliri bağlanmaktadır. Maluliyetin %60 üzerinde olması halinde de iş göremezlik gelirinin yanında malullük aylığı bağlanmaktadır. SGK tarafından maluliyet tespiti sonrası, maluliyetin düşük olması halinde ya da kontrol muayenesinin verilmesi halinde Yüksek Sağlık Kurulu’na itiraz hakkı bulunmaktadır. Maluliyetin kesinleşmesinden sonra SGK müfettişi tarafından tahkikat raporu düzenlemekte olup, bu raporda iş kazasında kusuru bulunan kişilerin kusur oranları belirlendikten sonra SGK tahkikatı son bulmaktadır. Ölümlü iş kazaları dosyasında da, SGK komisyonu tarafından iş kazası tespiti yapıldıktan sonra dosya direk SGK müfettişine sevk edilerek tahkikat raporu hazırlanmaktadır. Müteveffa (vefat eden kişi), evli ise eş ve çocuklarına, evli değil ise anne ve babasına ölüm aylığı bağlanmaktadır.

İş kazası sonucu yaralanan veya ölümlü iş kazalarında destekten yoksun kalanların isteyebileceği tazminatı hususları aşağıda ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Tazminatın belirlenmesinde bazı hususlar dikkate alınmaktadır.

 

1. Sürekli İş Göremezlik Tazminatı

Meydana gelen iş kazasında işçi, geçici veya kalıcı olarak iş göremez hale gelebilir ya da hayatını kaybedebilir. Geçici olarak iş göremez hale gelen işçi, bir süreliğine çalışamayacak hale gelebilir ve çalışamadığı sürelerde maaşını alamayacağı için kazanç kaybına uğrayabilir. Geçici olarak iş göremez hale gelen işçilerin maddi kayıpları, iş göremezlik ödeneği tarafından karşılanır. %10 oranının üzerinde iş gücü kaybına uğrayan işçiler, kalıcı iş gücü kaybına uğrayan işçi durumundadır. SGK tarafından kendilerine iş göremezlik aylığı bağlanır. Kalıcı iş gücü kaybına uğrayan işçiler, işverenden maddi ve manevi tazminat talep etme hakkına sahiptirler. İşçiye ödenecek tazminat, işverenin kusur oranına ve işçinin iş gücü kaybı oranlarına göre hesaplanır. İş gücü kaybı tazminatına ilişkin davalar, işverene ve olayda kusuru bulunan kişi veya kurumlara karşı açılır.

2. Geçici İş Göremezlik Tazminatı

Sigortalının iş kazası geçirmesi durumunda veya meslek hastalığına yakalanması halinde SGK tarafından müfettişler yetkilen dirilir ve SGK nezdinde iş kazası dosyası açılır. İş kazası geçiren işçinin sağlık kurulu raporlarında belirtilen dinlenme süresinde işçinin geçici olarak çalışamama haline geçici iş göremezlik denir. İş kazası geçiren işçinin kaza nedeniyle aldığı raporda belirtilen süreler boyunca işçi çalışamamakta ve gelir kaybı yaşamaktadır. Yaşanan bu kayıp için raporda öngörülen süreler boyunca SGK tarafından işçiye geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Geçici iş göremezlik ödeneği, adından da anlaşılacağı gibi iş göremezlik halinin sürekli değil geçici olması durumlarında işçiye ödenir.

3. Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

İş kazaları maalesef kimi zaman ölümle sonuçlanmaktadır. Ölümle sonuçlanan iş kazasında, hayatını kaybeden işçinin yakınları, vefat eden işçinin maddi desteğinden yoksun kalırlar. Vefat eden işçi yakınlarının, yoksun kaldıkları maddi desteği alabilmek için işverene ve/veya iş kazasında kusuru bulunanlara karşı açabilecekleri dava türü destekten yoksun kalma tazminat davasıdır.

İş kazasında hayatını kaybeden işçinin eşi, 18 yaşından küçük erkek çocukları, 22 yaşından küçük kız çocukları, anne ve babası ve bakmakla yükümlü olduğu başka kimseler örneğin resmi nikahı bulunmayan imam nikahlı eşi destekten yoksun kalma tazminat davasını hukuken açma hakkına sahiptirler. Bazı özel durumların varlığı halinde, 18 ve 22 yaşından büyük çocuklar da destekten yoksun kalma tazminatını talep edebilirler.

4. Manevi Tazminat

Oluşan iş kazası sonucunda vefat eden veya sakatlanan işçi (sakatlanma halinde işçinin bizzat kendisi, ölüm halinde ölen işçinin yakınları) yakınlarının, kazadan sonra yaşadıkları derin acı, üzüntü ve psikolojik sarsıntının biraz da olsa azalması amacıyla manevi tazminat talep etme hakları vardır. Manevi tazminat davaları işveren ve olayda kusuru bulunan diğer kişi veya kurumlara karşı açılabilir.